The Things I Like

John's blog on Art, Technology, design and more!

RSS 2.0

Zelf bier brouwen: hoe doe je dat? (zie mancave.conrad.nl)

Je eigen bier brouwen: de droom van veel mancavers. Veel leuker dan koken, omdat je er een feestelijke stemming mee creëert (ahem, je wordt er dronken van, ahem). De jongens van de mancave wilden ook eens zelf bier brouwen, dus hebben zij dat gedaan bij de vader van Raoul (brouwmeester Rob). Hoe zij hun eigen bier brouwen, laten ze zien in de allernieuwste video. Om helemaal niks te missen van de mancave, kun je natuurlijk ook even abonneren op het YouTube kanaal.

Hoe begin je met bier brouwen?

De eerste stap is om de juiste spullen in huis te krijgen. De jongens van de mancave gebruiken een gebruikt biervat om het mengsel in de koken, maar die kun je ook zelf bestellen. Het is een goed idee om een brouwwinkel in de buurt te zoeken en daar alle basisspullen te halen.

En dan?

Wanneer je alle spullen in huis hebt, kun je gaan zoeken naar een lekker recept. Online of in een brouwwinkel kun je alle ingrediënten halen en dan moet je het brouwschema volgen van het recept. De generale stappenplan is als volgt:

  1. Alles schoon maken. Als er teveel vuil in je bier is, dan worden den bacteriën en schimmels niet op tijd gedood door de alcohol en kan je bier vies worden.
  2. Schroten van de mout (De mancavers doen dat gemakkelijk door het gebruik van een accuboor. Neem wel voldoende batterijen mee)
  3. Maischen
  4. koken
  5. Recept volgen als het gaat om temperaturen. De mancave heeft hiervoor een installatie gemaakt met temperatuur sensoren die via een scherm feedback geven over de temperatuur.
  6. Filteren. Je hebt hiervoor speciale filters die je in je kookvat kan plaatsen, zodat je alleen nog maar een kraantje open hoeft te doen om het brouwsel eruit te krijgen.
  7. Brouwen. Ook hierbij geldt: volg het recept en doe op de juiste momenten de ingrediënten erin.
  8. Afgieten.
  9. Afkoelen. Tijdens het afgieten kun je al je brouwsel koelen door het door een systeem te gebruiken waarbij koud water het warme brouwsel afkoelt. Je moet zo snel mogelijk afkoelen, zodat het gist er in kan. Anders kan het zijn dat de bacteriën zich teveel gaan verspreiden en dan mislukt je brouwsel.
  10. Bottelen! En hoe je dat doet, zie je in de volgende aflevering van de mancave.

Sensoren voor bier brouwen

Hierboven in de afbeelding zie je de temperatuur sensor die we gebruiken voor stap 5.

En waar drink je dat dan?

Wat is dat nou voor een vraag? In je mancave aan je eigen bar natuurlijk! Hoe je dat maakt, zie je hier:

Het bericht Zelf bier brouwen: hoe doe je dat? verscheen eerst op Mancave.

via Mancave, https://mancave.conrad.nl/hoe-brouw-je-zelf-bier/ check out mancave.conrad.nl for more great projects!

OFF

Categories: Dutch, DYI, mancave, NL Tags: , , ,

admin


Check out this great gadget!