The Things I Like

John's blog on Art, Technology, design and more!

RSS 2.0

Iets verkoelends nodig deze zomer? Sangria maken doe je volgens de Spanjaarden zó! (zie mancave.conrad.nl)

Met dit warme weer is water vaak niet genoeg als verkoeling. Je zoekt iets fris, waar je wat van oppept en wat lekker smaakt. En iedereen die ooit in Spanje is geweest weten waarschijnlijk al wel waar we naartoe willen. Het gaat namelijk om de heerlijk verfrissende alcoholische drank Sangria.

De basis van deze punch bestaat uit rode of witte wijn, op smaak gebracht met vruchten. Denk hierbij aan sinaasappel, appel, perzik, citroen, ananas… noem maar op! Zolang het fruit maar wat zoet of zuur is, past het er vaak al wel bij. Gooi er wat honing, suiker en vers sap bij en je hebt een heerlijk Sangria! Sangria maken is dus supermakkelijk te doen, toch?

Ho, stop.

Althans, dat denk je. Inderdaad is er natuurlijk niks mis met deze drank, maar er zijn natuurlijk manieren om een nóg betere Spaanse ervaring te creëren. Om erachter te komen wat je daarvoor nodig hebt, kan je natuurlijk het beste een barman vragen. En wie is daar nou beter voor geschikt, dan de beste barman van Nederland, toevallig met Spaanse roots? We hebben het hier over Alberto Matallana, werkende bij DR. in Rotterdam. Met een Spaanse familie, waar hij menig keer Sangria mee heeft gemaakt én gedronken, is hij de uitgelezen kandidaat om het ons te vertellen.

“Iedereen heeft zijn eigen recept in Spanje. Ik vroeg aan verschillende vrienden en familieleden om hun recept en uiteraard vindt iedereen zijn recept het beste. Waar dat aan ligt? Dat kan de regio zijn, het seizoen of wat ze van thuis meekrijgen. Er is geen familie zonder typisch sangriarecept.” Het sangria maken is dus heel diers geinterpreteerd, maar dat betekent niet dat de één minder lekker is dan de ander. 

Volgens Alberto blijft de basis echter hetzelfde. En welke wijn je erbij gooit? Of dat nou rood of wit is, allebei komt veel voor. En er hoeft dan ook echt niet een ‘Gran Reserva 904’ Cosecha uit 2009 gebruikt te worden. “In Spanje doen mensen vaak de goedkoopste wijn die ze nog hebben liggen in de kan. Ongeacht de druif of de regio,” weet Alberto te vertellen. “Maar, je moet je wel bedenken dat een goedkope wijn in Spanje niet persé een goedkope wijn in Nederland zou zijn.” Ga dus een beetje in de middenmoot zitten, om te voorkomen dat er écht geen smaak aan zit.

Alberto Matallana legt ons uit hoe ze in Spanje Sangria maken.

Bron: man-man.nl

En dan nu het geheim: Sangria maken op z’n Spaans

Een typisch Spaans sangria recept ziet er volgens Alberto zo uit:

  • één fles rode wijn
  • halve fles limonade (sinas of citroen)
  • één koffiekopje brandy
  • koffiekopje triple sec
  • koffiekopje witte vermouth
  • Brandy en/of Cognac (één koffiekopje per liter)

Voeg hier vervolgens sinaasappel, citroen en perzik aan toe, en suiker naar smaak.

Om het geheel wat lichter te maken, moet er volgens Alberto altijd een non-alcoholische limonade bij om het te binden: ”Citroensoda of sinas. Dat maakt het mousserend en zomers.”

Met dit recept serveer je een echte knaller voor in de warme (Nederlandse) zomeravonden. Zeg nou zelf, loopt het water je niet al uit de mond?

Heb je zelf nou toch iets meer zin in bier? Lees dan hoe je zelf bier brouwt!

 

Geinspireerd op een artikel van Esquire Nederland

Het bericht Iets verkoelends nodig deze zomer? Sangria maken doe je volgens de Spanjaarden zó! verscheen eerst op Mancave.

via Mancave, https://mancave.conrad.nl/sangria-maken/ check out mancave.conrad.nl for more great projects!

OFF

Categories: Dutch, DYI, mancave, NL Tags: , , ,

admin


Check out this great gadget!